Ga naar de inhoud

2024-03-21 GEN-Filmhuis: ‘The Need To Grow’

Ben je ooit bezorgd over de klimaatverandering en de toestand van het milieu en de menselijke gezondheid? Ondanks al het slechte nieuws zijn er berichten van hoop. Deze onafhankelijke film, ‘The Need To Grow’, vertelt verhalen die mogelijke oplossingen bieden voor de huidige klimaatcrisis.

60 jaar resterend

De landbouwgronden in de wereld raken snel uitgeput. Elke minuut gaan ongeveer 30 voetbalvelden aarde verloren. Zoals we nu gaan, hebben we over zestig jaar geen gezonde bodem meer. Zonder vruchtbare grond is er geen voedsel. Sommigen van ons zijn hier misschien over zestig jaar niet meer. Maar onze kinderen wel. Wat voor soort leven zullen ze hebben?

Er is hoop

De noodzaak om te groeien vertelt ons dat er hoop is, en dat er oplossingen zijn. We kunnen een uitweg uit deze puinhoop vinden.

De film, verteld door Rosario Dawson, volgt verschillende actieve mensen, van een 6-jarige voedselactiviste die haar toekomst probeert veilig te stellen tot een microboer en een briljante uitvinder. Deze drie hoofdrolspelers begrijpen dat het de kwestie van onze tijd is hoe we de aarde kunnen voeden zonder de bodem te vernietigen.

Groene Stroom Huis

Michael Smith heeft het Green Power House uitgevonden, een faciliteit die industrieel afval verzamelt en omzet in hernieuwbare energie en organische bodemverbeteringen, zoals biochar. Biochar komt naar voren als een van de beste oplossingen voor de klimaatverandering. Het bijproduct van deze onderneming is elektriciteit, genoeg om elke dag 100 huizen van stroom te voorzien! De kasstructuur kan het hele jaar door biologisch voedsel verbouwen in elk klimaat. Woorden kunnen niet beschrijven hoe briljant de innovatie van Smith is.

Kleine ruimte, grote opbrengsten

Eric Cutter is een expert op het gebied van microlandbouw en laat kijkers zien dat er goede alternatieven zijn voor conventionele landbouw en dat het verbouwen van vers voedsel in steden mogelijk is. Hij gebruikt verticale hydrocultuurtorens om veertig planten op een paar vierkante meter te laten groeien. De methode gebruikt minder water en minder kunstmest dan conventionele landbouw. Het resultaat is heerlijk eten dat ook dienst doet als medicijn om ons lichaam te voeden.

Girl Guide Misson

Op 6-jarige leeftijd begreep Girl Guide Alicia Serratos uit Orange County, Californië al dat we verbinding moeten maken met ons eten om het te kunnen waarderen. De film volgt dit heldere licht terwijl ze de Girl Guide-organisatie ertoe aanzet om niet-GMO-koekjes te verkopen en haar vrienden en gemeenschap kennis laat maken met biologisch tuinieren. Ze inspireert op zoveel manieren en geeft hoop voor de toekomst.

Niet zonder uitdagingen

Filmmakers Rob Herring en Ryan Wirick laten zien dat deze ongelooflijke mensen met zoveel zware strijd te maken krijgen terwijl ze industrieën en overheden ervan proberen te overtuigen dat hun ideeën mainstream moeten worden. Ondanks de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd, geven ze nooit op en blijven ze het goede woord verspreiden.

De boodschap is duidelijk: iedereen eet, en dus kan iedereen deel uitmaken van de oplossing. Koop biologisch voedsel; steun lokale boeren; kweek verse producten in uw vensterbank, balkon of achtertuin. Zoals iemand in de film zegt: we doen dit of we doen dit niet. En als we dat niet doen, verdienen we het sowieso niet om hier te zijn.

Bekijk hier de trailer.

We starten de film om 19:30 uur. Na de film is er gelegenheid voor een nagesprek. Als je je aanmeldt ontvang je op de dag zelf van het GEN-filmhuis een zoomlink.