Ga naar de inhoud

2024.01.18-21 National Networks meeting GEN-EU in FraNCE

Van 18 tot 21 januari was de nationale netwerk meeting van GEN-Europe voor het eerst in Frankrijk, in ecodorp Pourgues, ten zuiden van Toulouse. Een inspirerend ecodorp, met circa 30 volwassenen en 15 kinderen in een bestaand gebouw van 150 jaar oud met daaromheen 50 hectare land, met tiny houses en weiland en bos.

Er waren ruim 30 deelnemers uit talloze landen, 2 mensen uit Nederland, en daarnaast Denemarken, Duitsland, België, Italie, Spanje, Zwitserland, Slovenie, Oekraïne en uiteraard Frankrijk. Deze keer waren er heel veel jonge mensen, een hele nieuwe generatie actieve mensen die de landen vertegenwoordigden.

Cooperative Oasis Frankrijk

Na een uitgebreide kennismaking was een van de highlight de presentatie van Cooperative Oasis (het Franse netwerk) over hun organisatie en hun financieringsplan. Elk jaar kunnen ze 15 ecodorpen 200.000 euro uitlenen op basis van een 10-jarige lening met een rente van slechts 1,5% voor de administratiekosten. De grondlegger is Pierre Rabhi en zijn opvolger Cyril Dyon wisten een bereik van 1,3 miljoen mensen te realiseren en 100.000 abonnees op de nieuwsbrief door de film Tomorrow met 1 miljoen bezoekers. Hun online training ‘hoe een ecodorp op te zetten’ had 22.000 deelnemers en ruim 1000 projecten werden gerealiseerd. Een zeer indrukwekkende prestatie.

Highlight van de bijeenkomst was dan ook dat er nu een project gestart wordt voor een Europees ecodorpenfonds. Andere highlights waren projectideeën als CLIPS3 en Launch&Thrive2.

GEN-Europe nieuws

Ook GEN-Europe had inspirerend nieuws: een compleet nieuwe website in de maak. Een nieuwe toevoeging van ‘Search and Find’, waar al heel lang naar uitgekeken wordt! En de Nationale Netwerken zijn veel meer zichtbaar op de website.

Post-Collaps

Een aangrijpende dialoog en verkenning was het onderwerp ‘Collaps’, iets wat we allemaal voelen maar nauwelijks over durven spreken, de zogenaamde ‘olifant in de kamer’.

Het bestuur van GEN-EU gaat voorstellen ‘Post-Collaps’ als missie voor GEN als thema in te brengen, een onderwerp waar de oplossingen van ecodorpen hoop kan geven voor de toekomst.