Ga naar de inhoud

2024-01-12/14 GEN-NL netwerkweekend

Van 12-14 Januari was het netwerkweekend van GEN-NL. Ruim 40 deelnemers waren aanwezig. We waren te gast bij Stam onder de Eik en de Uelenspieghel, een heel nieuw en een lang bestaande gemeenschap. Thema was Oud en OpNieuw: ‘hoe zet je een gezonde gemeenschap op’. We leren van elkaar en van de inspirerende sprekers en workshops!

We openden het weekend in de avond met een ceremonie in de tent door Stam onder de Eik. Een prachtige persoonlijke verbinding met het vuur.

Zaterdagmorgen maakten we kennis met de ecodorpen: in een fishbowl vertelden o.a. Boekel, Bergen, Land van Aine, Klein Oers, Aardecollectief, BewustNu, Stam onder de Eik en de Uelenspieghel hun highlights en uitdagingen.

Gastspreekster vervolgens was Alette Opperhuizen. Zij was mede-organisator van het Puur Permacultuur Festival in Tilburg 2023 met als specialisatie Sociale Permacultuur. Ze werkt met de Creatiespiraal van Joanna Macy uit The Work that Reconnects. Alette is onderzoeker aan de CliMate AdaptatioN for HealThy Rural Areas(MANTRA). Haar onderzoek richt zich op de gezondheidseffecten van klimaatverandering op het platteland. We kregen een online workshop waarbij ieder zijn levensloop tekende.

Na een rijk aanbod van open space workshops met o.a. bosbaden, gesprekken met gemeenten, vraagbaak voor het opstarten van een gemeenschap en juridische vraagstukken was er weer de terugkerende ecodorpenmarkt.

Zaterdagavond trakteerde de Uelenspiegelers ons op een overweldigend concert met prachtige liederen.

Ook zondag was er weer een rijk open space aanbod. We verzamelden ook de behoeften van de leden waar GEN-NL zich op mag richten om het netwerk te versterken.

Als afsluiting een klus voor de Uelenspieghel, een enorme berg hout sorteren en klein zagen.

Kijk hier voor een inspirerende film van dit weekend, gemaakt door Godert Verbiest..