Ga naar de inhoud

2023-11-16 GEN-Filmhuis: ‘Lokale geldsystemen’

In de permacultuur is een van de 12 principes: ‘Elke functie wordt gedragen door meerdere elementen’. Is het dan niet verstandig om niet afhankelijk te worden van een geldsysteem als de euro, maar ook complementaire, aanvullende systemen te ontwikkelen?

In deze wat oudere, maar nog heel actuele, Japanse televisiefilm van 1996 maken we kennis met een aantal grondleggers en denkers van en over wereldwijde alternatieve geldsystemen, waaronder:

Michael Ende, van het wereldberoemde boek ‘Momo en de tijdspaarders‘,

Margrit Kennedy, Duitse architect, professor, milieuactivist, auteur en advocaat van complementaire geldsystemen en een rente- en inflatievrije economie. In 2011 richtte zij de beweging ‘Occupy Money‘ op.

Het ecodorp Ithaca in New York vertelt over hun complementaire geldsysteem Itaca Hours.

De Belgische hoogleraar Bernard Lietaer werd bekend van zijn boek ‘het geld van de toekomst, een nieuwe visie op welzijn, werk en een humanere wereld

Andere geïnterviewden zijn: Hans-Christoph Binswanger, Wilfried Hiller, Hazel Henderson, Werner Onken. Maak kennis met allerlei lokale geldsystemen en complementaire succesvolle initiatieven van Silvio Gesell, Wörgl-Freigeld, Michael Unterguggenberger, Stamp Scrip Movement, Film „Momo“, Itaca Hours, döMak-ruilkring, en de Zwitserse WIR (Barter-Ring).

Link naar de film