Ga naar de inhoud

2023-10-26 GEN-Webinar ‘Sociale Permacultuur’

Deze inspirerende webinar gaat over sociale permacultuur. Sociale permacultuur gaat over het ontwerpen van systemen die passen bij de (sociale) natuur van de mens.
De avond bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt verzorgd door René Röell – hoofddocent van Permacultuur Centrum Nederland. Na de pauze verzorgen Mali Boomkens en Heeltsje Graansma een leuke interactieve workshop met het Design Web van Looby Macnamara.

René Röell gaat in zijn presentatie in op grondslagen uit de evolutie van de mens, die laten zien hoe we met de natuur kunnen meewerken als het gaat om sociale systemen. We weten dat de mens van oudsher in groepen leefde en individueel niet kon bestaan zonder de groep. De vraag is wat de evolutionaire geschiedenis van de mens ons nog meer leert over en hoe we dat kunnen toepassen bij het vormen van nieuwe organisaties en gemeenschappen.
Ecodorpen, woongroepen en nieuwe (civil society) organisaties zoeken vaak intuïtief naar een meer natuurlijke vorm van organiseren: een platte organisatievorm, veel aandacht voor communicatie en er moet een plek zijn voor iedereen.

René helpt organisaties met de volgende stap in duurzaamheid. Hij geef handvatten om actief bij te dragen aan herstel van natuurlijk en sociaal kapitaal. Hij is o.a. geïnspireerd door Robyn Francis uit Australië.

Het tweede deel van de avond wordt verzorgd door Mali Boomkens en Heeltsje Graansma. Ze geven een leuke interactieve workshop met het Design Web van Looby Macnamara.

Mali en Heeltsje organiseren samen Permacultuur Picnics, een serie bijeenkomsten over sociale permacultuur. Naast het uitdagen van onze status quo, het doen ontwaken van oude en nieuwe percepties over cultuur en gemeenschap en het met nieuwe ogen zien van onszelf en de wereld, komen ook ‘ontroeren en versterken’ en onszelf ‘voeden en versterken’ aan bod in hun Picnics.

Deze thema’s zijn de hoofddomeinen van “Cultural Emergence”, een krachtige toolkit en methodologie ontwikkeld door Jon Young en Looby Macnamara, beiden gerespecteerde leraren, mentoren en schrijvers op het gebied van sociale permacultuur en diepe natuurverbinding. Looby is momenteel ook Mali’s permacultuurdiploma-mentor en een grote inspiratiebron voor haar om dit werk naar Nederland te halen.

Klik hier voor de video-opname van het webinar.

de website van Looby Macnamara:
https://cultural-emergence.com
https://loobymacnamara.com/
Mali & Heeltsje – Frodia: www.frodia.nl
GEN-NL : https://gen-nl.nl/aanmelden-nieuwsbrief