Ga naar de inhoud

2022.10.28/29 Community Matters!

We nodigen alle CLT’s (Community Land Trusts ) over de hele wereld uit om op 28 en 29 oktober samen te komen om samen de community land trust-beweging te vieren . We zijn een diverse en wijdverspreide beweging en World CLT Day is een kans om zichtbaarheid te geven aan de groeiende gemeenschap van CLT’s en dit opwindende werk te delen met collega’s over de hele wereld. .

Het thema is “Community Matters” (gemeenschap is belangrijk), om het belang te erkennen van het plaatsen van de “C” in CLT, en alle manieren waarop CLT’s omgaan met hun lokale gemeenschappen.

Hoe doe je mee? Upload een video, foto of tekst met mensen en plaatsen uit je CLT op Facebook of Twitter met de hashtag #worldcltday2022. Bekijk de World CLT Day-website voor meer informatie over hoe u kunt deelnemen. https://cltweb.org/worldcltday2022/

Wat is een Community Land Trust?

Een community land trust (CLT) is een trust die individuele eigendomsrechten combineert met collectief landeigendom. Deze rechtsvorm leidt tot een coöperatie zonder winstoogmerk die eigendom afstaat aan individuen en de gemeenschap (de trustees). In de praktijk ondersteunen CLT’s bijvoorbeeld betaalbaar wonen, gemeenschapstuinen, openbare gebouwen en commerciële ruimtes. Gemeenschappelijk eigendom wordt zo beheerd door en voor de gemeenschap. De pachtovereenkomst van de trust kan worden opgezegd als het gebruik van de grond niet meer beantwoordt aan de doelstellingen van de trust. Het is een evenwichtsoefening tussen veilige grondtoegang voor elk individu en de gemeenschapsnood van betaalbaarheid, economische diversiteit en lokale basisdiensten. 


Een voorbeeld van een Nederlandse CLT is Grond van Bestaan: https://www.grondvanbestaan.nl/