Meteen naar de inhoud

ESC (European Solidarity Corps)

Het ESC is een Europees subsidieprogramma van de Europese Unie voor jongeren en maatschappelijke organisaties die de wereld een beetje mooier willen maken. Het belangrijkste uitgangspunt is het vergroten van competenties en vaardigheden van jongeren door maatschappelijke betrokkenheid. Met subsidie van het European Solidarity Corps bereiden organisaties jongeren voor op actieve deelname in de maatschappij. Zo stimuleren zij solidariteit, sociale inclusie, diversiteit, actief burgerschap en betere toetreding tot de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt de wereld van jongeren groter en kunnen ze hun talenten ontplooien.  In de praktijk betekent dat je 6 tot 12 maanden meedraait in een ecodorp of duurzame gemeenschap uit een Europees land. Je dompelt jezelf onder in hun duurzame, ecologische, zelfredzame leefstijl en werkt mee aan de ontwikkeling van het dorp of gemeenschap, waar ook alle dagelijkse werkzaamheden de revue passeren. Al je kosten worden vergoed door de Erasmus+ subsidie. Meestal wordt je uitgezonden met meerdere jongeren uit verschillende landen. Je wordt ondersteund door een mentor vanuit Nederland. Dit project is voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Een onvergetelijke ervaring waarin je tijd krijgt om je interesses en talenten te ontwikkelen en biedt ondersteuning in de verdere keuzes in je leven.

Binnen GEN-NL is Pepijn Verbrugge de contactpersoon voor ESC. 

Na mijn studie Toegepaste Psychologie met een focus op positieve psychologie (ofwel gelukswetenschap) realiseerde ik me de ernst van de klimaat- en ecologische crisis. Ik ben me in gaan zetten voor duurzaam en rechtvaardig klimaatbeleid. Aan de ene kant door bewustwording te creëren bij jonge mensen over de urgentie van een duurzame transitie. En aan de andere kant door ons kapitalistische systeem fysiek te verstoren als klimaatactivist en aardebeschermer bij Extinction Rebellion. Het wordt tijd dat we de overheid en grote vervuilers verantwoordelijk houden voor de milieuschade en klimaatcatastrophe die ze aanrichten.

Buiten dit activisme merkte ik de behoefte op om ook dagelijks mijn positieve impact zichtbaar te maken. Op mijn reis door Spanje en Portugal was ik actief verschillende duurzame projecten en ecodorpen. Ik leerde over permacultuur, plantte een maand lang inheemse bomen op een gedegradeerde berghelling en liet mijn stem horen tijdens de COP25, VN Klimaatconferentie in Madrid. In Ecodorp Los Portales (Andalucië) en Amalurra (Baskenland) raakte ik geïnspireerd door het Ecodorpen gedachtegoed, waarin gestreefd wordt naar een regeneratieve cultuur. Het herstellen van de natuur en van onszelf, aangezien wij een inherent onderdeel uitmaken van deze natuur. 

Terug in Nederland kreeg ik de mogelijkheid om aan te sluiten bij het nieuw gebouwde Ecodorp Zuiderveld in Nijmegen, op dit moment het grootste ecodorp van Nederland. Met 46 woningen, een grote gemeenschappelijke tuin en gemeenschapshuis zijn we in Nijmegen gestart met een duurzame visie gericht op meer verbondenheid met elkaar en met de natuur. Daarnaast werk bij natuur-bso Struin waar ik dagelijks kinderen enthousiast kan maken over de natuurlijke omgeving, lucky me!

Wanneer je je aanmeldt voor een ESC-project kunnen we als GEN-NL vaak fungeren als Sending Organisation. Ik ben dan meestal je mentor voor de periode dat je in het buitenland bent. 

Informatie en aanmelding

Mocht je info nodig hebben, of vragen rond om de bovenstaande onderwerpen neem gerust contact met me op: