Ga naar de inhoud

European Solidarity Corps (ESC)

Het ESC is een Europees subsidieprogramma van de Europese Unie voor jongeren en maatschappelijke organisaties die de wereld een beetje mooier willen maken. Het belangrijkste uitgangspunt is het vergroten van competenties en vaardigheden van jongeren door maatschappelijke betrokkenheid. Met subsidie van het European Solidarity Corps bereiden organisaties jongeren voor op actieve deelname in de maatschappij. Zo stimuleren zij solidariteit, sociale inclusie, diversiteit, actief burgerschap en betere toetreding tot de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt de wereld van jongeren groter en kunnen ze hun talenten ontplooien. 

In de praktijk betekent het dat je tot maximaal 12 maanden meedraait in een ecodorp of duurzame gemeenschap uit een Europees land. Je dompelt jezelf onder in hun duurzame, ecologische, zelfredzame leefstijl en werkt mee aan de ontwikkeling van het dorp of gemeenschap, waar ook alle dagelijkse werkzaamheden de revue passeren. Al je kosten worden vergoed door de Erasmus+ subsidie. Meestal word je uitgezonden met meerdere jongeren uit verschillende landen. Je wordt ondersteund door een mentor vanuit Nederland. Dit programma is voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Een onvergetelijke ervaring waarin je tijd krijgt om je interesses en talenten te ontwikkelen en biedt ondersteuning in de verdere keuzes in je leven!

 

Nieuws

Contact

Binnen GEN-NL is Jennifer Shek contactpersoon voor de ESC programma’s.

Een rode draad in de verschillende fases en interesses in mijn leven was mensen willen helpen en zorg dragen voor gelijke kansen. Eind het aan van mijn studentleven begon ik me meer te verdiepen in hoe een regeneratieve culture eruit kon zien. Dit heeft uiteindelijk geleid dat ik in juli 2019 voor het eerst een ecodorp bezocht, in Portugal. Het was alsof alles op zijn plek viel. Deze ervaring heeft vele deuren geopend naar een wereld waarvan ik niet eens wist dat die bestond. En dit allemaal omdat een collega me wees op het bestaan van Erasmus+ projecten en ecodorpen.

Na mijn studie Rechten in Groningen en de Bildung Academie in Amsterdam en mijn tijd in Rotterdam, kon ik niet wachten om het community-leven voor een langere tijd te ervaren dan de korte bezoeken tot dan toe. In 2021 kon ik voor een jaar naar ecodorp Arterra Bizimodu in Spanje voor een ESC (European Solidarity Corps) waar ik in het GEN-Europe office werkte voor Internationale Projecten. Door de samenwerking in verschillende projecten met GEN-NL leerde ik het ecodorpen netwerk in Nederland beter kennen en is er een mooie samenwerkingsverband ontstaan.

Momenteel verblijf ik in ecodorpen in verschillende landen in Europa, waar ik samen projecten deel, creeër en schrijf. Ieder ecodorp heeft een eigen karakter, doen en laten in hoe het bijdraagt aan een mooiere wereld waarvan we diep in ons hart weten dat die kan bestaan. Graag zou ik bijdragen dat meer Nederlanderse jongeren de mogelijkheid hebben om kennis te maken met verschillende ecodorpen en hun communities in Nederland en daarbuiten.

Voel je vrij om me te schrijven wanneer je vragen hebt over jongerenuitwisselingen, trainingen of wanneer iets anders bij je resoneert.