Meteen naar de inhoud

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is CLIPS?

CLIPS gemeenschapstraining richt zich op het ondersteunen van ecodorpen en wooninitiatieven in het proces van gemeenschapsvorming. CLIPS staat voor Community Learning Incubator Programme for Sustainability. Het CLIPS-programma voor gemeenschapsvorming is in 2017 tot stand gekomen vanuit het Europese ecodorpennetwerk (Global Ecovillage Network). De methodiek is ontwikkeld in negen Europese landen, waaronder Nederland, en is gebaseerd op ervaringen en inzichten van een groot aantal bestaande ecodorpen in Europa. Findhorn (Schotland), Damanhur (Italië), Sieben Linden (Duitsland), Arterra Bizimodu (Spanje) zijn hiervan een aantal bekende voorbeelden. Zie ‘De CLIPS-methode’ voor meer info.

Voor wie is CLIPS gemeenschapstraining?

CLIPS gemeenschapstraining is specifiek ontwikkeld voor ecodorpen en gemeenschapsinitiatieven. De trainingen zijn geschikt voor groepen in alle fasen van gemeenschapsvorming (van initiatief in droomfase tot gerealiseerde projecten). Niet alleen ecodorpen, maar ook buurtinitiatieven, coöperaties en andere groepsprojecten die te maken krijgen met groepsprocessen kunnen baat hebben bij de gemeenschapstraining volgens de CLIPS werkwijze.

Onder het aanbod vallen trainingen op maat voor groepen, maar er worden ook landelijke trainingen aangeboden voor mensen die zich verder willen bekwamen in groepsfacilitatie en gemeenschapsvorming. Zie ‘CLIPS-trainingen voor gemeenschapsprojecten’ voor meer informatie over het trainingsaanbod.

Door wie worden de trainingen gefaciliteerd?

De gemeenschapstrainingen worden gefaciliteerd vanuit het CLIPS-team, dat verbonden is aan het landelijke en internationale ecodorpennetwerk (Global Ecovillage Network, GEN). De trainers zijn ervaringsdeskundigen in het gemeenschapsleven. Naast een opleiding in de CLIPS-methode, hebben zij door praktijkervaring expertise ontwikkeld in het veld van gemeenschapsvorming. Als bewoners van ecodorpen of mede-oprichters van een initiatief, en als gevolg van een nauwe samenwerking met ecodorp-initiatieven. Voor verdere info zie ‘Trainersteam’.

Wat kost een training?

[Wordt later aangevuld]

Wat is de opbrengst van gemeenschapstraining?

Door als groep bewust aan gemeenschapstraining te doen ontwikkel je samen inzicht in de fasen en processen die komen kijken bij gemeenschapsvorming. Je werkt aan realistische verwachtingen en leert anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en mogelijke tegenslagen. Hierbij maak je gebruik van de jarenlange ervaringen (good & bad practices) van andere ecodorpen die deze stappen ook hebben doorgemaakt en krijg je hulpmiddelen aangereikt om uitdagingen aan te pakken. Door hier als groep mee aan de slag te gaan, kunnen frustraties mogelijk worden voorkomen en kan energie doelgerichter worden ingezet, wat ten goede komt aan de verduurzaming van het groepsproces.

Hoe kan ik ondersteuning aanvragen voor mijn project/initiatief?

Als je interesse hebt om met een groep deel te nemen aan één of meerdere gemeenschapstrainingen, kun je contact opnemen voor een kennismakingsgesprek via het contactformulier of clips@gen-nl.nl. Voor verdere info zie ‘CLIPS-trainingen voor gemeenschapsprojecten’.

Kan ik me ook als individu aanmelden voor een CLIPS-training?

Ja, dat kan. We bieden regelmatig trainingen aan om geïnteresseerden te laten kennismaken met de CLIPS-methode. Daarnaast bieden we verdiepingstrainingen aan voor mensen die interesse hebben om binnen hun eigen project een actievere rol te spelen in groepsfacilitatie en gemeenschapsvorming. Ook bieden we de mogelijkheid om een traject af te leggen om zelf CLIPS-trainer te worden. Heb je als individu interesse in CLIPS gemeenschapstraining? Geef dit dan door via het contactformulier of neem contact met ons op via clips@gen-nl.nl.