Meteen naar de inhoud

De CLIPS Methode

Intentionele gemeenschappen maken vaak dezelfde processen door en komen voor vergelijkbare uitdagingen te staan. Het is dan ook waardevol als initiatieven van elkaar kunnen leren en ondersteuning kunnen krijgen op de avontuurlijke weg van het gemeenschapsleven. Met deze doelstellingen is in 2017 het Europese CLIPS-project tot stand gekomen vanuit het Europese ecodorpennetwerk (Global Ecovillage Network). CLIPS staat voor Community Learning Incubator Programme for Sustainability. De methodiek is ontwikkeld in negen Europese landen, waaronder Nederland, en is gebaseerd op ervaringen en inzichten van een groot aantal bestaande ecodorpen in Europa. Findhorn (Schotland), Damanhur (Italië), Sieben Linden (Duitsland), Arterra Bizimodu (Spanje) zijn hiervan een aantal bekende voorbeelden.

Met het doel om kennis en middelen beschikbaar te stellen voor Europese ecodorpen en gemeenschapsprojecten worden er regelmatig CLIPS-trainingen georganiseerd. Ook in Nederland worden er trainingen aangeboden door ervaringsdeskundigen die in de CLIPS-methode zijn opgeleid en uit eigen hand ervaringen hebben met het leven in gemeenschapsverband. Zie ‘CLIPS-trainingen voor gemeenschapsprojecten’ voor het trainingsaanbod.

Meer info
Achtergrondinformatie over het project en bijbehorende methodieken staan op de internationale CLIPS website.

De belangrijkste inzichten staan ook gebundeld in het CLIPS-handboek. Deze is hier gratis te downloaden en is ook in gedrukte versie beschikbaar. Bestel hem hier voor €10,00.

Self Assessment Tool
Als onderdeel van het CLIPS programma is een test ontwikkeld, die gemeenschappen zelf kunnen doen, om te kijken hoe ze scoren op verschillende essentiele onderdelen. Deze test kun je hier vinden.

 

“Gemeenschapstraining helpt om de groepsenergie neer te zetten en doelgerichter in te zetten.”

WAAROM GEMEENSCHAPSTRAINING?

Bij steeds meer mensen groeit het verlangen om weer in groepsverband samen te leven. Terug naar de kleinschaligheid en vanzelfsprekendheid van een gemeenschap. Een hechte band hebben met de mensen die naast je wonen, samen voor je eigen voedsel te zorgen, op elkaars kinderen passen, spullen en voorzieningen delen, en samen stilstaan bij de uitdagingen en mooie momenten in het leven.

Hoewel we het in ons DNA hebben om in groepsverband te leven, zijn we het door de verstedelijkte en individualistische maatschappij ontgroeid geraakt. Wie het avontuur van samenleven aangaat, wordt onherroepelijk geconfronteerd met de uitdagingen van communicatie, besluitvorming, en conflicthantering. Hoe maak je van een collectieve droom realiteit? Hoe zorg je dat je samen op één lijn zit? Wat doe je als je te maken krijgt met persoonlijke conflicten? Hoe ga je om met diversiteit in de groep? Wie neemt het voortouw en hoe kun je verantwoordelijkheden samen dragen?
Wat er kan ontstaan in een bloeiende gemeenschap is goud waard, maar het kan nog best een zoektocht zijn om er te komen. Uit internationaal onderzoek naar ecodorpen blijkt dat 80% van de initiatieven het niet redt, meestal vanwege sociale redenen.* Gemeenschapsvorming gaat dus niet vanzelf en wat een onmisbare voorwaarde lijkt te zijn om een project te laten slagen is om het avontuur van het creëren van een gemeenschap samen bewust aan te gaan. Het is daarom ook van belang om als groep actief en bewust aan de slag te gaan met gemeenschapstraining. Dit helpt om frustraties te voorkomen en de groepsenergie neer te zetten en doelgericht in te zetten.

*Diane Leaf Christian (2003). Creating a Life Together: Practical Tools to Grow Ecovillages and Intentional Communities.
Peter M. Forster & Marijke Wilhelmus (2005) The Role of Individuals in Community Change Within the Findhorn Intentional Community, Contemporary Justice Review, 8:4, 367-379, DOI: 10.1080/10282580500334221.