Meteen naar de inhoud

CLIPS Gemeenschapstraining

Clips logoCLIPS gemeenschapstraining richt zich op het ondersteunen van ecodorpen en wooninitiatieven in het proces van gemeenschapsvorming. Het model waarmee we werken is ontwikkeld door een internationale samenwerking van ecodorpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van jarenlange praktijkervaring met groepsprocessen. Intentionele gemeenschappen maken vaak dezelfde processen door en komen voor vergelijkbare uitdagingen te staan. Het is dan ook waardevol als initiatieven van elkaar kunnen leren en ondersteuning kunnen krijgen op de avontuurlijke weg van het gemeenschapsleven. Met deze doelstellingen is in 2017 het Europese CLIPS-project ontwikkeld (Community Learning Incubator Programme for Sustainability).

Vanuit het Nederlandse CLIPS-team bieden we ondersteuning aan bestaande gemeenschappen en wooninitiatieven in oprichting. Ons trainingsaanbod onderscheidt zich door maatwerkervaring en netwerk.

Maatwerk

Bij de CLIPS gemeenschapstraining werken we vanuit een persoonlijke aanpak. We duiken mee in het proces en leveren maatwerk door te kijken naar wat een groep in welke fase nodig heeft. Onze werkwijze passen we daarop aan. Niet alleen betreft de duur van de training (van een dagdeel, tot een dag, tot een traject van verschillende trainingsdagen), maar ook qua inhoud en prijscategorie. Vanwege het dynamische en flexibele karakter van onze aanpak is ons trainingsaanbod geschikt voor alle fasen van een project: het droomstadium, de planningsfase, de uitvoerende stappen, het stadium van realisatie en periodes van evaluatie en doorgroei.

Ervaring

CLIPS gemeenschapstraining is gespecialiseerd in het coachen van gemeenschapsinitiatieven.  Dankzij het Global Ecovillage Network (GEN), dat al sinds begin jaren 90 actief is, kunnen we profiteren van de kennis en ervaring (good & bad practises) van bestaande ecodorpen. Het CLIPS model is gebaseerd op jarenlange ecodorpen-ervaringen en ook de trainers die hiermee werken zijn ervaringsdeskundigen in het gemeenschapsleven (bijvoorbeeld als bewoners van een ecodorp of mede-oprichters van een initiatief).  Hun kennis en kunde in het faciliteren van groepsprocessen zetten zij graag in om andere projecten te steunen en het proces van gemeenschapsvorming waar mogelijk te vergemakkelijken.

Netwerk

De gemeenschapstraining van CLIPS wordt verzorgd in nauwe samenwerking met het landelijke en Europese ecodorpennetwerk. Een continue uitwisseling op nationaal en internationaal niveau maakt het mogelijk om betrokken te zijn bij nieuwe ontwikkelingen in het veld en te profiteren van de inzichten en ervaringen die door de jaren heen zijn opgedaan in de verschillende ecodorpen.

“De CLIPS methode maakt gebruik

van jarenlange internationale praktijkervaring van ecodorpen.”